21apr

Kiezen voor spanplafond of Gyproc plafond?

Auteur: conversal

Heb je plannen om jouw plafond te verfraaien? Misschien ziet je plafond er niet meer mooi uit of wil je graag een extra isolatielaag toevoegen. Een zwevend plafond biedt in veel gevallen de perfecte oplossing. Je kunt met een zwevend plafond eenvoudig het bestaande plafond verbergen of verfraaien, maar je kan het zwevende plafond ook gebruiken om extra isolatie toe te voegen. Maar hoe kies je tussen de verschillende manieren om een zwevend plafond te plaatsen? Hoe kies je tussen een spanplafond of gyproc plafond? We zetten even de voor- en nadelen op een rijtje.

Esthetiek

Een spanplafond kan worden aangebracht in verschillende kleuren en motieven, maar het blijft altijd een vlak geheel. Dat komt doordat we een polyester doek strak aanspannen. Een spanplafond ziet er dus altijd strak en perfect recht uit. Je kan je spanplafond personaliseren door gebruik te maken van een bijzonder kleurtje of zelfs een fotoprint. Esthetisch gezien is een spanplafond dus zeker een goede keuze.

Gipskarton plafonds zijn ook bijzonder aanpasbaar. Het materiaal is namelijk in verschillende versies verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor golvend gipskarton of gipskarton met een bijzonder motiefje. Esthetisch gezien is gipskarton een mooi afgewerkte keuze.

Onderhoud

Qua onderhoud zit je met een spanplafond zeker goed. Het doek is makkelijk afwasbaar en je hoeft er geen bijzondere handelingen voor te doen om het doek netjes te houden. Een sopje met warm water volstaat om het plafond te reinigen.

Gipskarton platen vragen ook niet te veel onderhoud. Je kan de platen best afvegen met een vochtige doek. De meeste mensen kiezen ervoor om de platen geregeld een likje verf te geven wanneer ze er minder goed uit beginnen te zien.

Overschilderbaar

Spanplafonds zijn niet schilderbaar! Gezien ze bestaan uit een polyester doek, is het niet mogelijk om ze te schilderen. Je kan natuurlijk wel allerlei kleurtjes kiezen bij de plaatsing.

Een zwevend plafond dat uit gipskarton platen bestaat, is perfect overschilderbaar. Je kunt de platen zo vaak schilderen als je wil!

Isolerend vermogen

Zowel het spanplafond of Gyproc plafond kunnen worden gebruikt om een ruimte beter te isoleren. Bij het spanplafond wordt het isolatiemateriaal eerst aan het plafond bevestigd. Daarna wordt het spanplafond onder de isolatielaag aangebracht.

Gipskarton platen hebben vanaf de start alvast een isolerende werking, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om extra isolatie aan te brengen boven het zwevend plafond!

Plaatsing

De plaatsing van een spanplafond gaat bijzonder snel. We komen bij je langs en plaatsen in 1 dag het nieuwe spanplafond. Bovendien blijft de ruimte waarin we werken mooi proper. Het plaatsen van een spanplafond is bijzonder proper en er komt geen stof vrij tijdens de plaatsing.

Tijdens de installatie van een gipskarton plafond komt er iets meer stof vrij. Het plaatsen duurt ook wat langer dan de plaatsing van het spanplafond.

Professioneel advies nodig?

Heb je moeite om te kiezen tussen een spanplafond en een gipskarton plafond? Beide types hebben hun eigen voordelen en nadelen. Je keuze hangt in de meeste gevallen af van je persoonlijke wensen. In sommige gevallen biedt de ene mogelijkheid meer opties dan de andere, afhankelijk van de huidige constructie. VdD Interieurafwerking is gespecialiseerd in het plaatsen en renoveren van wanden en plafonds. Je kunt dan ook altijd bij ons terecht met je vragen. Neem contact met ons op om deskundig informatie in te winnen over de verschillende mogelijkheden!

Andere vragen over spanplafonds