Akoestiek

Akoestiek

Iedereen heeft wel eens last gehad van geluiden rondom zich. In sommige gevallen zijn het geluiden die binnen je eigen woning gecreëerd en weerkaatst worden. In andere gevallen gaat het om lawaai dat door je buren of anderen veroorzaakt wordt. Ongeacht de oorsprong van de storende geluiden, er bestaat een passende akoestische oplossing om het geluid te dempen of te absorberen.

Wat is akoestiek? Onder de term akoestiek verstaan we de invloed die een ruimte of de opbouw van een ruimte heeft op de geluidsbeleving in diezelfde ruimte. Akoestiek betreft de wetenschap die zich specialiseert in geluiden en de beleving daarvan. Een ruimte met een aangename akoestiek wordt veelal als prettig ervaren. Kamers met een slechte akoestiek werken enerverend op onze hersenen en we ervaren deze kamers als bijzonder onaangenaam. Iedereen vertoeft liever in een ruimte waar de geluidsbeleving gewoon goed zit

Inleving in de gedachtegang en wensen van de klant.
Géén gebondenheid aan merken – dus advies voor betere tot beste oplossing voor het project.
Flexibiliteit en nakomen van afspraken en planning
Bedrijfsleider meer dan 30 jaar ervaring in wanden en plafonds

Hoe kan je akoestiek verbeteren?

Om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, kunnen verschillende methodes aangewend worden. De oplossing is gebonden aan de oorsprong van de geluidsoverlast. Zo moet er in sommige gevallen aan geluidsabsorptie gedaan worden. Maar het kan ook gebeuren dat er een geluidsdemping moet gebeuren. De opbouw en de materialen die gebruikt worden in een ruimte, zijn erg belangrijk voor een aangename geluidsbeleving. Door gebruik te maken van de juiste materialen en door deze materialen op de goede manier te installeren, kan de geluidsbeleving of akoestiek enorm verbeteren.

AKOESTIEK VERBETEREN IN DE WOONKAMER

Een woonkamer is doorgaans een kamer waar je graag tot trust wil komen. Storende geluiden van buiten wil je dan ook zo veel mogelijk buiten houden. Bovendien hoor je ook liever niet de voetstappen van je partner weergalmen. Zowel geluidsabsorptie als geluidsdemping is van toepassing wanneer je de akoestiek in je woonkamer wil optimaliseren.

AKOESTIEK VERBETEREN OP KANTOOR

Kantoren waar meerdere mensen samenwerken staan bekend om hun storende akoestiek. Het geluid dat als lawaai ervaren wordt, is hier afkomstig van collega’s. Iemand voert een telefoongesprek en iemand anders zit luidop te lachen. Je wil in dit geval geluiden die binnen de ruimte ontstaan zo veel mogelijk absorberen. Daardoor blijven ze minder lang nagalmen in het kantoor.

OFFERTE

OFFERTE AANVRAGEN

VDD Interieurafwerking stelt graag een vrijblijvende offerte op voor uw project. U kan ons hiervoor telefonisch contacteren via 052 52 06 19 of per e-mail op info@wanden-plafonds.be. We contacteren u dan spoedig om u project te bespreken.

Het verschil tussen geluidsdemping en geluidsabsorptie

Geluidsdemping en geluidsabsorptie zijn 2 gegevens die van toepassing zijn op de akoestiek. Bij geluidsdemping spreken we letterlijk over de demping van geluiden. Het gaat hier meestal om geluiden die uw woning van buitenaf bereiken. Dat kan gaan over een bovenbuur die je hoort lopen of over spelende kinderen in de tuin van de buren. Die geluiden wil je dempen zodat ze minder hard binnenkomen in jouw leefruimte. Bij geluidsabsorptie gaat het eerder over geluiden die binnen de ruimte zelf ontstaan. Je kan aan geluidsabsorptie doen om de nagalm in een kamer te verkorten. Absorptie is vaak essentieel in grote kamers waar een lange ononderbroken muur of vloer het geluid weerkaatst. Door deze geluiden te absorberen, worden ze minder storend.

Het gebruik van akoestische panelen Akoestische panelen komen in vele vormen en soorten. Zo kunnen bepaalde bouwmaterialen die vaak gebruikt worden bij het bouwen van woningen ook een hoge absorptiegraad voor geluid hebben. Andere materialen hebben dan weer eerder een dempend effect. De echte typische akoestische panelen zijn panelen die vervaardigd zijn uit een geluidsabsorberend materiaal en die kunnen worden toegepast in een bestaand gebouw. De panelen kunnen op muren of plafonds geplaatst worden om de akoestiek in die ruimte te verbeteren.

AKOESTISCHE WANDPANELEN

Akoestische wandpanelen worden op de muren bevestigd. Er kan een verscheidenheid aan verschillende materialen gebruikt worden die een geluidsabsorberend effect hebben. De wandpanelen zijn ontworpen om geluiden die binnen de ruimte ontstaan, te absorberen. Indien nodig is het ook mogelijk om akoestische wandpanelen te gebruiken om aan geluidsdemping te doen. In dat geval moet er goed over de structuur en de opbouw van de panelen nagedacht worden.

AKOESTISCHE PLAFONDPANELEN

De akoestische panelen kunnen ook aan het plafond bevestigd worden. Deze methode wordt vaak toegepast wanneer je liever geen wandruimte wil gebruiken om je akoestiek te verbeteren. Het plafond is veelal een plaats waar geluiden weerkaatst worden. Door akoestische plafondpanelen te installeren doorbreek je die weerkaatsing en zal het geluid minder lang nagalmen.

ANDERE AKOESTISCHE PANELEN

Je kan de geluidsbeleving in een ruimte ook verbeteren door gebruik te maken van andere oplossingen. VDD werkt met akoestische oplossingen van verschillende fabrikanten, zoals Rockfon, Ecophon, Eurocoustic, Pan-Terre en Bruynzeel.

HET BELANG VAN EEN GOEDE OPBOUW MET DE JUISTE MATERIALEN

Sta je aan de start van een bouwproject of renovatieproject? Dan heb je de keuze om je materialen nauwlettend te selecteren. Je doet er dan ook goed aan om rekening te houden met de geluidsbeleving in de ruimte. Bouw je naast een school? Gebruik dan meer materialen die een geluiddempend effect hebben. Renoveer je een grote ruimte? Denk dan meteen aan geluidsabsorptie. De opbouw van je structuur heeft een enorme invloed op hoe geluid en lawaai ervaren wordt in je ruimte.

Na een samenwerking op verscheidene werven kunnen we alleen maar spreken van een goede kwaliteit en een perfecte planning. Pluspunt van VDD interieurafwerking is dat zij steeds zeer kort op de bal spelen aan een correcte prijs/kwaliteit verhouding. De werfopvolging door de zaakvoerder zelf is zeker en vast een troef…

Kun je akoestiek meten?

Akoestiek kan zeker en vast gemeten worden. Deze taak wordt uitgevoerd door een akoestisch ingenieur. Die gaat in jouw ruimte aan de slag met meetapparatuur. Na de meting bezorgt de ingenieur je de gegevens die uit de meting komen. Met die gegevens kan je bij VDD terecht. VDD Interieurafwerking leest het verslag en biedt je een oplossing op maat van jouw interieur.

Op zoek naar akoestische oplossing?

Heb jij last van lawaai, nagalm of geluidsoverlast? VDD Interieurafwerking is gespecialiseerd in akoestische oplossingen. We helpen je graag verder met een oplossing op maat van jouw interieur. Nadat we een duidelijk beeld hebben van het type geluidsoverlast dat je ervaart, kunnen we op zoek gaan naar de mogelijkheden. We adviseren je over de voordelen en nadelen van alle verschillende mogelijkheden. Zo kan jij zelf een weloverwogen beslissing nemen over hoe je jouw geluidsprobleem wil aanpakken.