21mrt

Hoe moet je een spanplafond onderhouden?

Auteur: conversal

Na de installatie van een spanplafond vraag jij je waarschijnlijk af: hoe kan ik mijn nieuwe spanplafond schoonmaken? En hoe moet je zo’n spanplafond onderhouden? We kunnen je al meteen blij maken met goed nieuws, want een spanplafond vergt helemaal niet veel onderhoud! Je zal al snel merken dat je plafond niet snel vuil wordt. Om er voor te zorgen dat jouw spanplafond er lekker lang stralend uit blijft zien, kan je het wel best regelmatig schoonmaken.

Waarom moet jij je spanplafond onderhouden?

Een spanplafond vergt bijzonder weinig onderhoud. Maar toch doe je er goed aan om ieder jaar een keer jouw spanplafond schoon te maken. Deze onderhoudsbeurt zorgt er voor dat jouw spanplafond er mooi uit blijft zien. Bovendien verleng je door het onderhoud ook de levensduur van jouw spanplafond.

Zal het spanplafond vuil worden?

Een spanplafond wordt niet makkelijk vuil. Dat heeft voor een groot stuk te maken met de locatie: het plafond. Plafonds hebben niet de neiging om snel vuil te worden. Maar na verloop van tijd kan je toch zien dat je het jaarlijkse onderhoud nodig hebt. Dit zijn de belangrijkste vervuilers van plafonds:

  • Insecten en vliegen
  • Rook van sigaretten
  • Gewone opstapeling van stof
  • Vuil en vet uit kookruimtes, vooral in de keuken of bij open keukens

Wanneer moet het spanplafond worden gereinigd?

Je kiest er best voor om je spanplafond te reinigen bij zichtbare verontreiniging. Ziet jouw spanplafond er vuil uit? Dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Vind je zelf niet dat jouw spanplafond er vuil uit ziet? Dan raden we een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan.

Hoe moet je een spanplafond onderhouden?

Om jouw spanplafond te onderhouden en reinigen, ga je best voorzichtig te werk. Het spanplafond bestaat immers uit een strak gespannen doek. Om te vermijden dat het doek gaat scheuren, gebruik je beter geen scherpe voorwerken of schuurborstels. Vermijd ook bijtende producten of agressieve schoonmaakmiddelen.

Om het spanplafond efficiënt te onderhouden en reinigen, maak je gebruik van een zachte spons, lauw water en een zacht schoonmaakmiddel. Wrijf zachtjes met de spons over het plafond. Daarna herhaal je dit proces met een spons en lauw water zonder schoonmaakmiddel. Indien gewenst kan je daarna het plafond afdrogen om er zeker van te zijn dat je geen kalkkringen veroorzaakt.

Is de verontreiniging niet ernstig of is jouw plafond enkel een beetje stoffig? Dan hoef je het niet met water te reinigen. Je kiest dan best voor een zachte doek, zoals een microvezeldoek, om het plafond af te vegen.

Deze zaken moet je vermijden bij spanplafonds

Een spanplafond is heel anders dan een standaard plafond. Doordat het uit een elastisch doek bestaat, let je best op met scherpe voorwerpen in de buurt van je plafond.

  • Gebruik nooit de stang van de stofzuiger of andere scherpe voorwerpen om je spanplafond te stofzuigen.
  • Zorg ervoor dat het water niet te heet is. Kies altijd voor lauw water.
  • Gebruik geen schuurspons of andere schurende middelen.

Meer vragen over spanplafond onderhoud?

Heb je meer vragen over het onderhoud van spanplafonds of ben je op zoek naar professioneel advies? VDD Interieurafwerking is gespecialiseerd in wanden en plafonds. We helpen je graag verder met advies.

Andere vragen over spanplafonds