Gyproc plaatsen: een stappenplan

Het plaatsen van gyproc is een populaire keuze voor zowel renovatieprojecten als nieuwbouw. Gipsplaten zijn namelijk erg veelzijdig en bieden een snelle en efficiënte manier om wanden en plafonds af te werken. Ben je een handige Harry? Zelf gyproc plaatsen is een verleidelijke doe-het-zelf klus als je over de juiste gereedschappen beschikt. Met de nodige nauwkeurigheid en een portie geduld kan je aan de slag met ons stappenplan.

gyproc wanden

OFFERTE

OFFERTE AANVRAGEN

VdD Interieurafwerking stelt graag een vrijblijvende offerte op voor uw project. U kan ons hiervoor telefonisch contacteren via 052 52 06 19 of per e-mail op info@wanden-plafonds.be. We contacteren u dan spoedig om u project te bespreken.

Stap 1: de voorbereiding

Om deze klus voor de eerste keer zelf uit te voeren raden we aan om een ruimte uit te kiezen waar het niet zo erg is als het misloopt. Kies er bijvoorbeeld voor om gyproc te plaatsen op zolder of een andere kamer in huis waar de wand of plafond geen prominente plek in huis inneemt.

Ruimte meten en aftekenen

Meet de ruimte nauwkeurig op en markeer waar de gipsplaten moeten komen. Zorg ervoor dat je een duidelijk plan hebt voordat je begint met snijden en schroeven. Teken op het plafond, de muren en/of de vloer af waar je de gyproc wand of plafond zal plaatsen.

Benodigdheden

Aan de hand van de opgemeten ruimte kan je bepalen hoeveel gipsplaten je nodig hebt. Daarnaast heb je profielen en tussenprofielen nodig om de platen op te bevestigen. Afhankelijk van je project heb je ook eventuele plafondhangers of hoekprofielen nodig om buitenhoeken af te werken. Verder niet te vergeten: schroeven, een accuschroefmachine, een waterpas, meetlint, potlood en een scherp mes.

 

Stap 2: het frame maken

Nu begint het echte werk: het maken van een stevig frame. Dit frame dient als basis waarop je de gyproc platen bevestigt.

Profielen bevestigen

Plaats de profielen tegen de muren en het plafond. Zorg ervoor dat ze waterpas staan en maak ze vast met schroeven en pluggen. Begin met de horizontale profielen, gevolgd door de verticale. De afstand tussen de verticale profielen moet ongeveer 60 cm zijn.

Eventuele isolatie toevoegen

Als je de wand geluidsdicht wilt maken of warmte-isolatie wilt toevoegen, plaats dan isolatiemateriaal tussen de profielen voordat je de gipsplaten bevestigt.

 

Stap 3: de gyproc platen bevestigen

Nu het frame klaar is, kun je beginnen met het bevestigen van de gyproc platen. Dit is waar je muur of plafond echt vorm begint te krijgen.

Platen snijden

Leg de platen horizontaal neer op een verhoging en snijd ze door met een scherp mes. Herhaal dit twee keer om de kartonnen laag door te snijden. Hierna kan je de plaat eenvoudig omplooien en de andere zijde doorsnijden. Vergeet geen rekening te houden met eventuele elektrische bekabeling, stopcontacten en andere uitsparingen die je moet voorzien tijdens het snijden.

Platen bevestigen

Bevestig de platen met schroeven aan de profielen. Begin bovenaan en werk naar beneden. Gebruik een accuschroefmachine om de schroeven goed vast te zetten, maar let op dat je de platen niet beschadigt.

 

Stap 4: de afwerking

Na het plaatsen van de gipsplaten is het tijd om de naden en schroefgaten netjes af te werken. Gebruik voegband en voegmiddel om de naden tussen de platen te dichten. Breng het voegmiddel gelijkmatig aan met een plamuurmes en laat het drogen. Schuur na het drogen de voegen glad en breng een primer aan voordat je de wand verft of behangt.

Gyproc zelf plaatsen of laten plaatsen?

Gyproc plaatsen is voor echte doe-het-zelvers een haalbare klus, maar het brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Door het precisiewerk dat erbij komt kijken zijn fouten snel gemaakt, en daardoor zullen zowel de kopzorgen als de kosten snel oplopen.

De voordelen van gyproc laten plaatsen

Vakmensen zullen de klus sneller klaren en besparen je dus heel wat tijd. Ze hebben de ervaring en het gereedschap om efficiënt te werken en zorgen voor een strakke en professionele afwerking. Dit is vooral belangrijk als de wanden en plafonds een prominente plek in je huis innemen. Bovendien kan je rekenen op garantie voor extra gemoedsrust. Door een vakman in te schakelen weet je zeker dat het werk goed wordt uitgevoerd en dat eventuele problemen snel worden opgelost.

Gyproc Werken

Na een samenwerking op verscheidene werven kunnen we alleen maar spreken van een goede kwaliteit en een perfecte planning. Pluspunt van VDD interieurafwerking is dat zij steeds zeer kort op de bal spelen aan een correcte prijs/kwaliteit verhouding. De werfopvolging door de zaakvoerder zelf is zeker en vast een troef…

Prijzen gyproc laten plaatsen

Hoewel zelf gyproc plaatsen de goedkoopste optie lijkt, kunnen de kosten snel oplopen door de aankoop van het nodige materiaal en extra gipsplaten of profielen wanneer het misgaat bij het snijden of plaatsen. Het inschakelen van een professional bespaart je heel wat tijd, moeite en kopzorgen. Afhankelijk van je project kan je uitgaan van onderstaande tarieven om gyproc te laten plaatsen:

Opdracht Uitvoering Gemiddelde prijs per m2

(incl. plaatsing en excl. btw)

Gyproc plafond Afgehangen plafond € 55 à 70
Vrijdragend plafond € 55 à 70
Gyproc scheidingswand Enkele scheidingswand

(55mm profielen, 50mm isolatie)

€ 40 à 45
Dubbele scheidingswand

(2 gyprocplaten)

€ 55 à 60
Gyproc voorzetwand Enkele voorzetwand

(55mm profielen, 50mm isolatie)

€ 25 à 30
Dubbele voorzetwand

(2 gyprocplaten)

€ 30 à 35

Gyproc laten plaatsen door VdD Interieurafwerking

Ga je de uitdaging aan om zelf gyproc te plaatsen, of wil je toch eerst graag eens informeren naar wat jouw project zou kosten om het uit te besteden? Voor al je vragen en advies kan je steeds vrijblijvend contact met ons opnemen, we helpen je graag verder!

Gyproc Scheidingswand
Verlaagd Plafond

Veelgestelde vragen over gyproc

Hoe moet je gyproc plaatsen?

Gyproc plaatsen vereist een aantal stappen, waaronder het meten en snijden van de platen, het plaatsen van de platen op de juiste plaats, het vastschroeven van de platen en tot slot het afwerken van de naden en schroefgaten.

Is gyproc moeilijk te plaatsen?

Het plaatsen van gyproc kan een uitdaging zijn voor beginners, maar met de juiste voorbereiding, gereedschappen en een gedetailleerde handleiding, is het een haalbare doe-het-zelf klus. Voor complexere projecten, zoals het plaatsen van een gyproc plafond, kan het handig zijn om een vakman in te schakelen. Deze professionals hebben de ervaring en expertise om de klus snel en efficiënt uit te voeren.

Hoe kan je gyproc aan een muur bevestigen?

Gyproc kan op twee manieren aan een muur worden bevestigd: direct op de muur schroeven of op een metalen of houten frame plaatsen. Het frame biedt een effen oppervlak en maakt het makkelijker om de gyproc platen te installeren, vooral bij ongelijke muren.

Hoe werk je hoeken af bij het plaatsen van een gyproc muur of plafond?

Het afwerken van hoeken bij het plaatsen van gyproc kan worden gedaan met speciale hoekprofielen. Deze profielen zorgen voor een strakke en nette afwerking. Na de installatie worden de hoekprofielen afgesmeerd met gips om een gladde overgang te creëren.

 

Wij plaatsen Gyproc in de regio’s

Wij zijn actief in Oost-Vlaanderen: Aalst, Gent, Oudenaarde; Antwerpen: Mechelen; Vlaams-Brabant: Leuven; West-Vlaanderen: Kortrijk

OFFERTE

OFFERTE AANVRAGEN

VdD Interieurafwerking stelt graag een vrijblijvende offerte op voor uw project. U kan ons hiervoor telefonisch contacteren via 052 52 06 19 of per e-mail op info@wanden-plafonds.be. We contacteren u dan spoedig om u project te bespreken.