19mrt

Waarom zou je geluidsisolatie overwegen?

Auteur: conversal

Word je gek van die blaffende hond aan de overkant van de straat? Kan je ieder gesprek van je bovenburen meevolgen, of je nu wil of niet? Wil je na een lange werkdag thuiskomen en al het lawaai van de wereld achter je laten als je de voordeur sluit?

Stilte in huis kan je helpen om rust te vinden, en in deze drukke tijden is dat belangrijker dan ooit. Met gepaste geluidsisolatie kan je niet alleen lawaai van buiten weren, maar ook de akoestiek binnen verbeteren.

Verschillende soorten isolatie

Isolatie is een cruciaal onderdeel van ieder gebouw en kan verschillende functies hebben. Brandwerende isolatie zorgt bijvoorbeeld voor brandveiligheid en -preventie, doordat een eventuele brand zich minder gemakkelijk kan verspreiden. Thermische isolatie houdt dan weer de temperatuur binnenshuis op peil, door lucht vast te houden.

Geluidsisolatie is een steeds belangrijkere vorm van isolatie. We maken een onderscheid tussen geluiddempende en geluidswerende isolatie.

Extern lawaai buitenhouden

Geluiddempende isolatie houdt via akoestische absorptie externe geluiden tegen. Dat kan gaan van voorbijrijdende auto’s of lawaai op straat, tot hakken of luide stemmen in een appartementsgebouw. Deze vorm van isolatie wordt gecreëerd door akoestische eilanden en baffles, die midden- en hoogfrequent geluid absorberen en reduceren.

Geluidswerende isolatie gaat nog een stap verder, en gaat alle vormen van geluidsoverlast actief tegen. Zelfs het lawaai van huishoudapparaten wordt verstild. Geluidswerende isolatie kan zo ook soelaas bieden bij verplaatsbare wanden, waar het geluid toch een weg kan vinden boven de wanden of onder de verhoogde vloer. VDD Interieurafwerking biedt daarvoor een oplossing door een alu-vlies te plaatsen aan beide zijden van de wand, hetgeen het doorgaande geluid verzwakt.

Akoestiek binnen verbeteren

Geluidsisolatie kan twee doelen hebben: geluid van buitenaf weren of binnen een betere akoestiek creëren. De beste geluidsisolatie zorgt voor beide tegelijk.

Door akoestische isolatie op te nemen in geluiddempende en geluidswerende isolatie, wordt de nagalm van diverse geluiden tot een minimum beperkt. Op die manier kan je een optimale geluidsbelevenis creëren, en eender welke ruimte transformeren tot een eiland van rust.

Op zoek naar een oplossing op maat?

VDD Interieurafwerking heeft een uitgebreide expertise en gaat graag op zoek naar de beste oplossing voor je persoonlijke situatie.

Wil je advies over geluidsisolatie? Contacteer ons, dan helpen we je graag verder.