13jan

Uw binnenmuur isoleren met een voorzetwand

Auteur: conversal

Isoleren is een slimme investering. Je voelt de effecten ervan onmiddellijk op je verwarmingsfactuur. Veel mensen kiezen daarom terecht voor spouwmuurisolatie of het isoleren langs buiten. Wanneer dit niet mogelijk is, dan kan je ook kiezen om een binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.

Waarom een voorzetwand plaatsen?

De isolatie van oudere gebouwen voldoet niet aan hedendaagse standaarden. Isolatie was vroeger geen prioriteit. De isolatie is bijgevolg beperkt en soms zelfs volledig afwezig. Langs de buitenkant isoleren is dan een zware investering. Bovendien zijn deze werken erg ingrijpend.

Een thermische voorzetwand is dan gevallen uitstekende alternatief met heel wat voordelen. Je kan dus ook langs binnen isoleren. Deze extra laag isoleert niet alleen, een voorzetwand plaats je eveneens om esthetische redenen.

Daarnaast houdt een goed geplaatste voorzetwand het geluid tegen. Jouw huis klinkt ook niet langer als een kerk. Een akoestische isolatiewand maakt de ruimte meteen een stuk aangenamer.

Wist je trouwens dat zo’n extra wand de brandveiligheid van jouw woonst verbetert? Brandwerende voorzetwanden of tussenwanden vertragen een brand. De schade achteraf zal veel kleiner zijn en je hebt de tijd om veilig het pand te verlaten. Vergeet je niet om de sinds 2020 verplichte rookmelders in je huis te plaatsen?

Een praktische oplossing

Voorzetwanden zijn meestal vervaardigd uit gipsplaten. In België is dit materiaal beter gekend onder de naam Gyproc wanden. Heb je liever een meer natuurlijke look, dan kan je ook kiezen voor een voorzetwand uit hout.

In ieder geval biedt een nieuwe voorzetwand je een blanco blad. Je hoeft geen tijd te verspillen met het dichten van scheuren in het pleisterwerk. Nee, je plaatst een volledig nieuwe wand voor de oude. Je verbergt oude muren in plaats van ze op te knappen. Wat overblijft is een gladde wand die je meteen kan schilderen of behangen.

Echt vakwerk

Het plaatsen van gipsplaten is relatief eenvoudig. Voor heel wat doe-het-zelvers is een ruimte splitsen met Gyproc kinderspel. Dit is echter niet het geval wanneer je wil isoleren. De isolatiefunctie van de muur maakt de klus een stuk moeilijker. Je moet een extra isolatielaag plaatsen met bijvoorbeeld glaswol. De plaatsing moet daarenboven luchtdicht zijn om condensatie tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur te voorkomen. Geen kinderspel!

Je voorzetwand laten plaatsen door een vakman is aan te raden. VDD interieurafwerking zorgt voor een nette afwerking en een goede aansluiting. Dit laatste is noodzakelijk om koudebruggen te voorkomen. Bovendien moet je opletten met vocht. De muur zal niet meer langs binnen kunnen drogen met een voorzetwand. Zelfs het kleinste vochtprobleem moet je eerst oplossen voor je een voorzetwand plaatst. In dit verband besteden wij ook voldoende aandacht aan ventilatie tijdens renovatiewerken.

Een oud gebouw opknappen?

Een binnenmuur isoleren met een voorzetwand is een populaire methode bij renovatiewerken. De ruimte verkleint maar je profiteert meteen van heel wat voordelen. Een voorzetwand laten plaatsen door VDD interieurafwerking is een investering waar je geen spijt van zal krijgen.

Ben jij de hoge gasfacturen beu? Of wil je een oude muur wegstoppen? Neem dan zeker met ons contact op om de mogelijkheden te bespreken.