29apr

Waarom investeren in een brandwerend plafond?

Auteur: conversal

Brandveiligheid staat niet altijd voldoende hoog op de prioriteitenlijst van wie bouwt of verbouwt. Onterecht, want investeren in een brandwerend plafond kan levens redden. We hopen dat je nooit in een brand terechtkomt. Maar als het gebeurt hopen we dat het gebouw onder andere voorzien is van brandwerende plafonds. 

Met een brandwerend plafond heb je meer tijd

Brandvertragende plafonds gebruiken heeft als belangrijkste doel tijd te winnen. Zodra een brand ontstaat kunnen de vlammen zich snel verspreiden. Hierdoor gebeurt het dat mensen ingesloten raken door het vuur. Het is een nachtmerrie die in werkelijkheid zou kunnen vermeden worden door voldoende aandacht voor brandveiligheid.

Investeren in een brandwerende plafond betekent niet dat je het ontstaan van een brand gaat stoppen. Maar het vuur zal zich veel trager verspreiden. Dit geeft alle mensen in het gebouw de tijd om te evacueren. Naast het redden van levens zullen brandwerende plafonds en brandwerende wanden ervoor zorgen dat de schade wordt ingeperkt. Indien de brandweer moet tussenkomen zal die de vlammen ook sneller onder controle hebben.

Hoe werkt een brandwerend plafond?

Een belangrijk aspect van brandveiligheid is de opdeling in brandcompartimenten. Dit betekent dat je probeert een brandhaard te beperken tot één ruimte. Brandwerende plafonds spelen hier samen met brandwerende scheidingswanden een belangrijke rol. Een plafond met de juiste brandwerende eigenschappen zorgt ervoor het vuur zich niet naar een bovenliggende verdieping verspreidt.

De materiaalkeuze is uiteraard van cruciaal belang. VDD interieurafwerking hangt niet vast aan een merk of leverancier. Voor onze klanten kiezen wij de beste materialen op basis van kwaliteit en niet op basis van een merk.

Bepaalde types gipsplaten hebben uitstekende brandwerende eigenschappen. In gipsplaten zit gebonden kristalwater. Bij verhitting komt het water vrij. Het water verdampt en koelt het materiaal opnieuw af. Dit zorgt voor een efficiënte vertraging van de vlammen. Daarnaast versterken producenten gipsplaten met glasvezel. Dit maakt jouw plafond nog beter bestand tegen extreme temperaturen.

Investeren in brandveiligheid doe je voor iedereen.

Jouw investering in een brandwerend plafond waarborgt ieders veiligheid. De verspreiding van vuurhaarden vertraagt of stopt helemaal. Je verzekeraar zal je bovendien belonen met een lagere verzekeringspremie. Plaats brandveiligheid bovenaan jouw prioriteitenlijst. Of het nu gaat over jouw privéwoning, een kantoor of kamers die je verhuurt, brandwerende plafonds maken een groot verschil!

Neem contact op met de experts van VDD interieurafwerking voor alle advies omtrent de brandveilige afwerking van gebouwen. Geef jezelf en andere een veilige omgeving en beperk de schade van een potentieel drama dat ons allemaal kan treffen.