29mrt

Kies de juiste plafonds in geval van brand

Auteur: conversal

Naast een decoratieve en functionele toepassing hebben plafonds nog een derde functie: ze kunnen jouw bondgenoot zijn in geval van brand. Bij de keuze van een plafond is het daarom belangrijk stil te staan bij de gewenste capaciteiten op vlak van brandveiligheid.

3 soorten plafonds

Afhankelijk van de vereiste kenmerken in geval van brand kan je kiezen uit 3 soorten plafonds:

  • Brandstabiele plafonds
  • Brandvertragende plafonds
  • Brandwerende plafonds

Brandstabiele plafonds

Is het belangrijk om een veilige evacuatie mogelijk te maken, kies dan voor plafonds die tijdens brand een tijdlang intact blijven. Brandstabiele plafonds blijven minstens 30 minuten hangen en maken het mogelijk dat mensen zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

Brandvertragende plafonds

Een stapje verder gaan de brandvertragende plafonds. Die kunnen in bepaalde gevallen tot 2 uur aan de brand weerstaan. Zo is jouw gebouw niet alleen beter beschermd. Als verhuurder of bedrijfsleider ben je zo ook geruster m.bt. jouw verantwoordelijkheid ten opzichte van huurders of personeelsleden. Bovendien beloont jouw verzekeringsmaatschappij je met een lagere premie.

Brandwerende plafonds

De grootste bescherming biedt dit type plafonds. Wil je optimale brandbeveiliging in jouw gebouw, kies dan voor brandwerende plafonds. Ze houden schadelijke vlammen het langst tegen. En bovendien beschermen ze niet enkel het verdiep van de brand, maar ook het verdiep daarboven. Net als voor de andere types is er ook voor brandwerende plafonds een ruime keuze aan beschikbare materialen. Zo worden deze plafonds in heel wat situaties haalbaar. Want zowel grote gebouwen (ziekenhuizen, openbare gebouwen, grote bedrijfsgebouwen, appartementencomplexen,…) als particuliere woningen worden optimaal beschermd met brandwerende plafonds.

Denk je aan plafonds die jouw gebouw brandveiliger maken? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte.