18nov

Welk plafond kiezen voor uw ruimte?

Auteur: conversal

Een plafond is niet zomaar een plafond. Niet alle soorten plafondbekleding vervullen immers dezelfde behoeften. Om te weten welke plafondbekleding het meest geschikt is voor uw ruimte, gaat u best eerst na wat die behoeften precies zijn. Om u op weg te zetten, geven wij alvast een overzicht van enkele belangen die de keuze van uw plafondbekleding kunnen beïnvloeden.

  • akoestiek en geluidsisolatie
  • hygiëne
  • luchtdoorstroming
  • design
  • stevigheid en balvastheid
  • brandveiligheid

Akoestiek en geluidsisolatie

Akoestische plafonds zijn ideaal voor ruimtes waarin rust en stilte centraal staan. Denk daarbij aan studeerkamers of werkruimtes, maar ook aan allerlei publieke gebouwen. Geluidsdempende plafonds onderdrukken het geluid binnen in de ruimte, terwijl geluidswerende plafonds dat ook doen voor geluiden van buitenaf. Zowel geluidsdempende plafonds als geluidswerende plafonds zijn te verkrijgen in verscheidene materialen.

Hygiëne

In bepaalde (vaak publieke) ruimtes is vooral hygiëne van essentieel belang. Industriële ruimtes, ziekenhuizen of keukens… ze hebben allemaal nood aan een schone leefomgeving. Daarnaast kiezen ook particulieren die veel belang hechten aan een nette woonst vaak voor hygiëneplafonds.

Een regelmatige en grondige reiniging van uw plafond is geen verwaarloosbare zaak. Het grote voordeel van hygiëneplafonds of clean-room plafonds is dan ook dat ze erg makkelijk te onderhouden zijn, zowel handmatig als onder hoge druk.

Luchtdoorstroming

Sommige ruimtes vragen om een voortdurende luchtdoorstroming. Een metalen roosterplafond is daarvoor een goede keuze. De openingen in metalen roosterplafonds maken een goede ventilatie mogelijk en geven uw ruimte een onderhoudsvrije plafondbekleding.

Design

Ook de vormgeving van uw plafond kan in veel gevallen prioritair zijn. Gelukkig is er een groot aanbod aan materialen die uw plafond en zo ook uw ruimte de look geven waar u naar op zoek bent. Zo bieden gipskarton plafonds eindeloos veel mogelijkheden.

Ook tegelplafonds geven een strakke en mooie afwerking aan uw ruimte, net als lamellenplafonds of de eerder besproken metalen roosterplafonds. Voor een warme en authentieke uitstraling, zijn houten plafonds dan weer een niet te onderschatten meerwaarde.

Balvastheid en stevigheid

In ruimtes zoals sporthallen, waar vaak aan balsporten wordt gedaan, kan een balvast plafond niet ontbreken. Dat zijn plafonds die ook intact blijven bij herhaaldelijk balcontact, en die bovendien door een goede akoestiek ook nog eens de klappen dempen.

Brandveiligheid

Plafonds die extra veel bescherming bieden tegen de kleinste én grootste branden zijn met name handig in keukens, maar zijn eigenlijk een aanrader in zo goed als elke ruimte. Brandwerende plafondsbrandstabiele plafonds en brandvertragende plafonds houden schadelijke vlammen langer tegen en geven u extra tijd om uw woning of pand veilig te ontvluchten.

Voor ieder wat wils

Wat uw wensen ook zijn, dankzij een grote verscheidenheid aan materialen kunnen ze dus zeker bevredigd worden. Bij VVD Interieurafwerking staan we u graag bij met een deskundig advies. Contacteer ons voor meer informatie.