11jul

Wanden en plafonds in ziekenhuizen

Auteur: conversal

Bijzondere ruimtes vragen bijzondere wanden en plafonds. Denk maar aan ziekenhuizen, waar hygiëne letterlijk van levensbelang is. VDD Interieurafwerking heeft ervaring met het plaatsen van wanden en plafonds in hospitalen.

Hygiëne boven alles

Uiteraard is hygiëne overal belangrijk, maar in ziekenhuizen is dat belang nog groter. De minste aanwezigheid van bacteriën, microben of schimmels kunnen grote problemen veroorzaken. Bovendien moeten wanden en plafonds makkelijk te reinigen zijn. Dat is zo na operaties, maar ook in de dagelijkse werking van een ziekenhuis. Het materiaal van de wanden en de plafonds moet dus enkele eigenschappen hebben:

  • Hygiënisch
  • Oppervlaktestructuur die geen vuil aantrekt
  • Makkelijk te reinigen
  • Bestand tegen chemicaliën en schoonmaakproducten

Het beste materiaal

Verschillende producenten hebben wanden en plafonds in hun gamma die prima geschikt zijn voor ziekenhuizen. Denk maar aan cleanroom geclassificeerde plafonds en hygiëne plafonds. Een cleanroom is een werkomgeving die zo is ontworpen dat vervuiling sterk kan worden beperkt of zelfs uitgesloten. VDD Interieurafwerking werkt met cleanroom geclassificeerde plafonds van verschillende producenten.

Brandvertraging niet vergeten

Op een plek waar veel mensen – die vaak slecht te been zijn – op een beperkte ruimte verblijven, kan een brand catastrofale gevolgen hebben. Brandvertraging is dan ook erg belangrijk in een ziekenhuis. Gelukkig zijn er voldoende producten op de markt voor de constructie van brandvertragende muren en plafonds.

Mooie referenties

VDD Interieurafwerking realiseerde al projecten in verschillende ziekenhuizen. In UZ Brussel in Jette creëerden we een aangenaam ogend plafond met de mogelijkheid om later een flexibele indeling met wanden uit te bouwen. Elders in hetzelfde ziekenhuis installeerden we een rustgevend plafond dat onder meer ongevoelig is voor de groei van micro-organismen. Verder realiseerden we een akoestisch absorberend plafond in AZ Jan Portael in Vilvoorde. Wij realiseerden verder ook projecten in ZNA Middelheim Antwerpen en AZ Blasius in Dendermonde.

Benieuwd wat onze expertise kan betekenen voor uw ziekenhuis of voor een ander project? Contacteer ons gerust voor meer info.