17feb

Hoe de brandveiligheid van uw woning verbeteren?

Auteur: conversal

Een brand is geniepig, snel en vaak onverwacht. Ze kan in elk gebouw een reëel gevaar vormen. Toch is bijna 80% van de sterfgevallen ten gevolge van een brand te wijten aan een woningbrand. Door aandacht te hebben voor de brandveiligheid in uw woning, kan zo’n noodlottige afloop echter eenvoudig voorkomen worden.

Soorten brandveilige materialen

We kunnen drie gangbare termen onderscheiden als het gaat om brandveiligheid:

  • Brandstabiliteit: heeft meestal betrekking op plafonds, waarbij een brandstabiel plafond de garantie biedt om minstens 30 minuten te blijven hangen.
  • Brandvertraging: brandvertragende materialen kunnen de schadelijke gevolgen van de vlammen met wel 120 minuten uitstellen.
  • Brandwerendheid: brandwerende materialen bieden de beste bescherming, zowel om levens te redden als om instortingen van gebouwen te vermijden.

Hoe de brandveiligheid verbeteren?

Er zijn verschillende manieren waarop een woning aanzienlijk brandveiliger kan worden gemaakt. Het is daarbij niet alleen belangrijk om veilig aan de brand te ontsnappen, maar ook om te voorkomen dat de brand zich verspreidt naar andere ruimtes.

Brandveilige plafonds

Een brandstabiel plafond, een brandvertragend plafond of een brandwerend plafond is het eerste waar u aan moet denken bij het (ver)bouwen van een brandveilige woning.

Ze kunnen een instorting van het gebouw vermijden en zorgen ervoor dat u de tijd heeft om te evacueren uit uw woning. Een ingestort plafond vormt immers een ernstige hindernis bij die evacuatie.

Brandveilige wanden

Brandwerende scheidingswanden en brandwerende voorzetwanden zijn de beste manier om te verhinderen dat de brand zich verder in de woning verspreidt. Ze houden de vlammen tegen, vrijwaren de vluchtwegen en zorgen ervoor dat de brand plaatselijk kan worden aangepakt.

Brandveilige isolatie

Ook luchtkanalen, doorvoeringen, schachtwanden en leidingkokers kunnen een rol spelen bij de verdere verspreiding van een brand. Aangepaste, brandwerende isolatie vormt hier de oplossing. Ook in dit geval kunnen kwalitatieve materialen hét verschil maken tussen leven en dood.

Heeft u hulp nodig bij de keuze van de meest geschikte materialen om de brandveiligheid in uw woning te verbeteren? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Graag staan we u bij met een persoonlijk advies, op maat van uw woning en budget.