13jan

3 manieren om de akoestiek in elke ruimte te verbeteren

Auteur: conversal

Heel wat moderne gebouwen lijden tegenwoordig onder een slechte akoestiek. Het probleem vindt haar oorsprong vaak bij het ontwerp van het gebouw: het gebruik van te veel harde materialen en het ontbreken van geluidsabsorberende materialen zijn in veel gevallen de oorzaken. Met deze 3 eenvoudige maatregelen kan je de akoestiek van iedere ruimte echter sterk verbeteren:

  1. Een verlaagd plafond
  2. Baffles
  3. Aankleding van de ruimte

1. Een verlaagd plafond

Met een akoestisch verlaagd plafond (ook wel ‘vals plafond’ genoemd) kan je het geluidsniveau in je woning aanzienlijk dempen. Zo’n plafond bestaat uit platen waarop zachte isolerende materialen worden aangebracht. Het lawaai binnen in de ruimte wordt op die manier geabsorbeerd en het geluid van buitenaf bereikt minder snel je oren.

Een verlaagd plafond is een erg doeltreffende manier om de akoestiek in je woning te verbeteren: het beslaat een groot oppervlak en valt buiten het bereik van mensen, waardoor schade en slijtage minder snel van toepassing zijn.

2. Baffles en akoestische eilanden

Niet elk gebouw biedt de mogelijkheden om een volledig verlaagd plafond te plaatsen. Gelukkig vormen baffles in dat geval een waardig alternatief. Baffles zijn geluidsabsorberende oplossingen die verticaal worden opgehangen aan het plafond, meestal met kabels. De nagalm vermindert aanzienlijk en de akoestiek van de ruimte gaat erop vooruit.

Net als baffles zijn akoestische eilanden een handige manier om de werking van een verlaagd akoestisch plafond na te bootsen. Akoestische eilanden zijn plafondpanelen die niet het volledige oppervlak van het plafond beslaan, maar die een deel van het oorspronkelijke plafond vrij laten (bv. voor betonkernactivering). Een optimaal resultaat wordt bereikt wanneer de panelen 50 tot 60% van het plafond innemen.

3. Aankleding van de ruimte

De meest eenvoudige oplossing is wellicht om de ruimte voldoende aan te kleden met zachte(re) materialen.

  • Vloertapijten
  • Gordijnen
  • Muurbekleding (schilderijen, illustraties, foto’s…)
  • Zetels

Want less is niet altijd more.

Hulp nodig bij het verbeteren van de akoestiek in je ruimte? Contacteer ons dan met al je vragen. Graag zoeken we samen naar de beste oplossing voor jouw wensen en budget.