06mei

Wat is een goede plafondhoogte?

Auteur: conversal

In herenhuizen zijn plafondhoogtes van wel 300 cm doodnormaal. De gemiddelde Belgische woning heeft echter een plafond van zo’n 250 tot 260 cm hoog. Maar hoe wordt die hoogte dan bepaald? Wat is comfortabel en waar ligt de grens?

Geen algemene regelgeving

In België bestaat er geen algemene regelgeving rond de minimum- of maximumhoogte van uw plafond. Dat betekent dat elke architect vrij is om samen met de opdrachtgever de ideale hoogte van het plafond te bepalen. In de praktijk resulteert dat meestal in een plafond van zo’n 250 à 260 cm.

Interessant: onze noorderburen beschikken wél over zo’n regelgeving. Daar moet ieder plafond minstens 260 cm hoog zijn.

Wel richtlijnen voor sociale woningen

Sociale woningen zijn een ander verhaal. Zo bepaalt de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen wel een aantal richtlijnen met betrekking tot de minimumhoogte van het plafond. In Vlaanderen zijn die regels afhankelijk van de ruimte:

  • Leefruimte en keuken: 250 cm
  • Slaapkamer en badkamer: 240 cm
  • Garage en berging: 220 cm

Toch een beetje controle

Maar wees gerust: onmenselijk lage plafonds zal u niet gauw tegenkomen. De Vlaamse overheid beoordeelt iedere woning op veiligheid, gezondheid en basiscomfort. Om de netto-vloeroppervlakte van een woning te bekenen, gaat de overheid steeds uit van een minimale plafondhoogte van 220 cm.

Ruimtes met een lager plafond worden niet opgenomen in de berekening. Toch een beetje controle, dus.

Overweegt u een plafond te plaatsen, maar zit u nog met twijfels of vragen? Contacteer ons dan voor een persoonlijk advies. We helpen u graag verder.