27jan

Hoe zorg je voor een goede thermische isolatie?

Auteur: conversal

Een goede thermische isolatie zorgt voor een aangenaam klimaat in je woning. Je beperkt namelijk de temperatuursinvloeden van buitenaf. Zo heb je minder last van warmteverlies in de winter en blijf je de hitte de baas tijdens de zomer. Een optimale thermische isolatie is een geschenk voor het milieu, een investering in je wooncomfort en vriendelijk voor je portemonnee.

Waarmee moet je rekening houden als je je woning thermisch wil isoleren?

Het is vooral belangrijk om voor een totaalaanpak te kiezen. Bekijk (samen met een specialist) welke zaken onder handen moeten worden genomen. Je investering is het meest rendabel als alle pijnpunten worden weggewerkt.

In eerste instantie denk je dan vooral aan je dak, muren en vloer, maar ook het thermisch isoleren van ramen, deuren en leidingen zorgt voor een serieuze besparing op je energiefactuur. Alle vermijden ze temperatuurschokken in huis. Bovendien zal vooral een vloerisolatie je comfort gevoel aanzienlijk verhogen, het is namelijk het oppervlak waarmee je het vaakst rechtstreeks in contact bent.

Afhankelijk van welk oppervlak je gaat isoleren, kan je andere materialen kiezen. Denk er aan dat het belangrijk is dat je niet alleen rekening houdt met de aard van het te isoleren oppervlak, maar ook met de ligging. Het isoleren van een scheidingsmuur tussen 2 verwarmde ruimtes verschilt grondig van het koudebestendig maken van een muur waarvan één zijde onverwarmd is.

In ieder geval is het een fabeltje dat de dikste isolatie ook de beste isolatiewaarde biedt. De isolerende eigenschap wordt weergegeven als de l-waarde. De regel is: hoe lager de l-waarde, hoe beter het materiaal isoleert en hoe sneller de terugverdientijd.

De grootste valkuil bij thermisch isoleren is de luchtdichtheid. Alle geïsoleerde oppervlaktes moeten naadloos op elkaar aansluiten, zo niet, krijg je koudebruggen. Die veroorzaken op hun beurt vervelende problemen zoals schimmel of condens.

Thermische isolatie gaat dus – meer dan het kiezen van de juiste materialen en te isoleren oppervlaktes – vooral over een vakkundige plaatsing. De levensduur en vooral de efficiëntie van de isolatie hangt hier van af. De kleine meerprijs voor de hulp van een professional staat zeker niet in verhouding met de gemoedsrust, het extra comfort en de energiebesparing die het zal opleveren. Bovendien kan je voor het thermisch isoleren van je woning op premies rekenen, een extra bonus!

Meer informatie over thermische isolatie?

Wens jij meer informatie over thermische isolatie, en wat de beste aanpak zou zijn voor jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op!