Hoe een Gyproc voorzetwand plaatsen
Is een Gyproc voorzetwand geschikt voor bij jou thuis? Ongetwijfeld wel, want er zijn ontelbaar veel mogelijkheden met gipsplaat. Gyproc is dan ook een veelgebruikt materiaal in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Er zijn zelfs Gyproc voorzetwanden bestemd voor in de badkamer, douchekamer of een andere vochtige ruimtes.
Hoe gaan we te werk om een gyproc voorzetwand te plaatsen?
1. Dikte Gyproc voorzetwand
Eerst moeten we uitmaken welke Gyproc-platen het best geschikt zijn voor de specifieke situatie. Gyproc bestaat bijvoorbeeld in verschillende diktes. De meest gebruikte platen zijn 9,5 mm of 12 mm dik. Dunnere platen hebben het voordeel flexibeler te zijn, wat een voordeel is bij gebogen wanden. Dikkere gyproc is minder flexibel en je verliest er wat meer ruimte mee. Indien mogelijk gaan we echter Gyproc van 12 mm gebruiken omwille van de stevigheid en drukvastheid.
2. Plaatsen metalen structuur
De montage begint meestal met het plaatsen van een metalen structuur van horizontale en verticale profielen, zoals de Metal Stud® voorzetwand. Die vormt een frame waarin de Gyproc-platen worden bevestigd. Uiteraard dient het frame netjes waterpas te staan. De Gyproc platen bevestig je vervolgens met Gyproc-schroeven aan het frame.
Een andere methode is om de Gyproc platen rechtstreeks op de muur te kleven. Dit betekent plaatswinst, maar is in sommige gevallen niet aangewezen, omdat de muur geen oneffenheden mag vertonen. Bovendien is er hierbij een voorbereidende grondlaag nodig.
Werk je met een metalen structuur, dan verlies je iets meer ruimte. De constructie is echter veelzijdiger, en je kan bovendien een extra laag thermische of akoestische isolatie aanbrengen.
3. Afwerking Gyproc voorzetwand
Zoals gezegd, kan je een Gyproc voorzetwand volledig naar wens afwerken. Nadat je de voegen tussen de platen netjes hebt afgedicht, kan je kiezen welke afwerking je verkiest. De meest courante zijn verf, behang of wandtegels (faïence). Een Gyproc wand kan je dus perfect betegelen! Let wel op: in vochtige ruimtes dien je eerst een waterdichte behandeling uit te voeren.