01feb

Hoe premies voor dakisolatie verkrijgen?

Auteur: conversal

Energiebesparende, milieuvriendelijke maatregelen worden enorm toegejuicht. Bij het isoleren van je woning kan je dan ook bij verschillende instanties premies aanvragen en/of van een belastingvoordeel tot 30% genieten. De regelgeving hieromtrent verandert regelmatig. Zaak is dus er zeker voor te zorgen dat je op de hoogte bent van de laatste vereisten en mogelijkheden.

Zo wordt momenteel verwacht dat de premies voor dakisolatie in de loop van 2015 zullen worden aangepast (lees verlaagd met ingang van 2016). Wie dus nog snel van de huidige voorwaarden wil genieten, moet er snel bij zijn.

Wat zijn de voorwaarden op dit moment?

  • Je woning moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het distributienet van de netbeheerder.
  • Je moet voldoen aan een minimum isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 m² K/W. Enkel nieuw geplaatst isolatiemateriaal komt in aanmerking voor het berekenen van de waarde.
  • Als er geen woonvertrekken in de zolderkamers aanwezig zijn, komt het isoleren van de zoldervloer komt ook in aanmerking.
  • Om te weten voor welk jaar je recht hebt op een premie, is de datum van de eindfactuur belangrijk. Heb je meerdere facturen? Dan geldt de datum van de laatste factuur.
    Met een eindfactuur in 2014, kan je een premie voor dakisolatie 2014 aanvragen.
    Met een eindfactuur in 2015, kan je een premie voor dakisolatie 2015 aanvragen.
    (De datum waarop je de factuur betaalt is onbelangrijk)

De premie kan je online aanvragen bij Eandis of Infrax. Uiteraard kan je ook gewoon een aanvraagformulier invullen en per post versturen. Denk er aan dat de formulieren ten laatste een jaar na de factuurdatum moeten ingediend zijn en je per jaar maar 1 dossier kan indienen.

Het bedrag van de premie hangt af van de isolatiewaarde en door wie de isolatie werd geplaatst.

RD-WAARDE DOOR AANNEMER DOE-HET-ZELF
≥ 3,5 m²K/W 6 euro per m² 3 euro per m²
≥ 4 m²K/W 7 euro per m² 3,5 euro per m²
≥ 4,5 m²K/W 8 euro per m² 4 euro per m²

Naast deze substantiële tussenkomst, zijn er vaak ook gemeentelijke en provinciale premies mogelijk. Daarnaast, kan je nog van een belastingvoordeel van 30% genieten op je personenbelasting.

Meer informatie over premies

Wil je nog meer details weten of op de hoogte blijven van de laatste premie aanpassingen, kijk dan zeker ook op de pagina Premies voor dakisolatie van de Vlaamse Overheid, of neem contact op met ons!