een firma met een rijke ervaring in wanden en plafonds

header-image

Akoestische isolatie

Contacteer ons
Akoestische isolatie biedt tal van mogelijkheden Akoestische isolatie biedt tal van mogelijkheden

Of je nu warmte wil binnenhouden, of lawaai wil buitenhouden: isolatie is een cruciaal onderdeel van ieder gebouw. Maar wist je dat isolatie ook kan zorgen voor een betere akoestiek in een ruimte?

Akoestiek

Met akoestiek bedoelen we de geluidsbeleving in een ruimte, de klank en nagalm die er zijn. Die worden bepaald door de absorptie of terugkaatsing van geluid door de wanden van de ruimte. Als een geluid niet geabsorbeerd wordt maar teruggekaatst, zal er veel nagalm zijn, zoals bijvoorbeeld in een kerk.

Die absorptie of terugkaatsing hangt onder meer af van het materiaal en de structuur van de wanden. Door akoestische isolatie aan te brengen, kan je de nagalm van geluiden beïnvloeden en zo de akoestiek in een ruimte verbeteren.   

Akoestische versus geluidsisolatie

Akoestische isolatie en geluidsisolatie hebben beiden een invloed op de geluidsbeleving in een ruimte, maar toch zijn ze niet hetzelfde. Akoestische isolatie van muren zorgt voor minder nagalm binnen, terwijl geluidsisolatie zorgt voor het buitenhouden van extern geluid.

In de praktijk gaan de twee best samen: door akoestische isolatie op te nemen in geluidsisolatie, kunnen we de best mogelijke geluidsbelevenis in een ruimte creëren.

Geluidsisolatie

Bij geluidsisolatie maken we een onderscheid tussen geluiddempende en geluidswerende isolatie.

Geluiddempende isolatie houdt via akoestische absorptie externe geluiden tegen. Dat kan gaan van voorbijrijdende auto’s of lawaai op straat, tot hakken of luide stemmen in een appartementsgebouw. Deze vorm van isolatie wordt gecreëerd door akoestische eilanden en baffles, die midden- en hoogfrequent geluid absorberen en reduceren.

Geluidswerende isolatie gaat nog een stap verder, en gaat alle vormen van geluidsoverlast actief tegen. Zelfs het lawaai van huishoudapparaten wordt verstild. Geluidswerende isolatie kan zo ook soelaas bieden bij verplaatsbare wanden, waar het geluid toch een weg kan vinden boven de wanden of onder de verhoogde vloer. VDD Interieurafwerking biedt daarvoor een oplossing door een alu-vlies te plaatsen aan beide zijden van de wand, hetgeen het doorgaande geluid verzwakt. 

Door akoestische isolatie op te nemen in geluiddempende en geluidswerende isolatie, wordt de nagalm van diverse geluiden tot een minimum beperkt. Op die manier kan je in eender welke ruimte de akoestiek verbeteren en er zo een optimale geluidsbelevenis creëren.

Geïnteresseerd?

Wil je akoestische isolatie laten installeren en weten wat je opties zijn? VDD Interieurafwerking heeft een uitgebreide expertise over diverse vormen van isolatie in verschillende omstandigheden.

Contacteer ons, dan helpen we je graag verder met vrijblijvend advies of concrete voorstellen.

Klanten getuigen

 • Na een samenwerking op verscheidene werven kunnen we alleen maar spreken van een goede kwaliteit en een perfecte planning. Pluspunt van VDD interieurafwerking is dat zij steeds zeer kort op de bal spelen aan een correcte prijs/kwaliteit verhouding. De werfopvolging door de zaakvoerder zelf is zeker en vast een troef…

Bel mij op!

Contactformulier Contact Page
 1. Naam
  Invalid Input
 2. E-mail
  Invalid Input
 3. Telefoon
  Invalid Input
 4. Uw bericht
  Invalid Input
 5. Invalid Input